eISSN: 2300-6722
ISSN: 1899-1874
Medical Studies/Studia Medyczne
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Suplementy Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
3/2024
vol. 40
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł oryginalny

Polimorfizm genu syntetazy metioniny w zakresie spożycia czerwonego mięsa i ryzyka wystąpienia raka jelita grubego – wstępny raport

Monika Wawszczak-Kasza
1
,
Piotr Lewitowicz
1
,
Jarosław Matykiewicz
1
,
Anna Dziuba
1
,
Justyna Klusek
2
,
Łukasz Nawacki
1
,
Monika A. Kozłowska-Geller
1
,
Wioletta Adamus-Białek
1
,
Katarzyna Kubica
1
,
Julia Dulębska
1
,
Dorota Kozieł
2
,
Anna Nasierowska-Guttmejer
3
,
Stanisław Głuszek
1

  1. Institute of Medical Sciences, Jan Kochanowski University, Kielce, Poland
  2. Institute of Health Sciences, Jan Kochanowski University, Kielce, Poland
  3. Department of Pathomorphology, State Medical Institute of the Ministry of Interior and Administration in Warsaw, Warsaw, Poland
Medical Studies/Studia Medyczne 2024; 40 (3): 241–247
Data publikacji online: 2024/09/16
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Wprowadzenie:
Syntetaza metioniny jest enzymem zależnym od witaminy B12, który bierze udział w cyklicznej resyntezie metioniny z homocysteiny. Dotychczasowe analizy wariantu genu MTR A2756G (rs1805087) i ryzyka zachorowania na raka przyniosły sprzeczne wyniki. Wykazano również, że czynniki środowiskowe, takie jak dieta i predyspozycje genetyczne, odgrywają ważną rolę w rozwoju raka, w tym raka jelita grubego (CRC).

Cel pracy:
Analiza związku wariantów MTR z CRC w odniesieniu do wzorców żywieniowych i warunków zdrowotnych.

Materiał i metody:
Częstość występowania wariantów MTR analizowano u 191 pacjentów z CRC i 93 osób zdrowych. DNA wyizolowano z krwi (MagCore II, RBC Bioscience). Genotypy i częstości alleli określono u pacjentów i osób kontrolnych przy użyciu metody genotypowania SNP TaqMan (ThermoFischer Scientifics).

Wyniki:
Nie zidentyfikowano przypadków mutacji MTR rs121913582, rs121913580 lub rs121913578 w CRC lub grupach kontrolnych. Nie wykazano korelacji między występowaniem CRC a obecnością genotypu MTR c.2756A>G. Potwierdzono, że spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko wystąpienia CRC. Nie stwierdzono statystycznie istotnej zależności między czynnikami środowiskowymi a wariantami genetycznymi.

Wnioski:
Spożycie czerwonego mięsa w ilości większej niż 50 g/dobę zwiększa ryzyko rozwoju CRC o około 20%. Nie wykazano korelacji między wariantem MTR a ryzykiem wystąpienia CRC, a także jego lokalizacją.



Introduction:
Methionine synthase is a vitamin B12-dependent enzyme involved in cyclic re-synthesis methionine from homocysteine. To date, the research with MTR A2756G (rs1805087) variant and risk of cancers brought the opposite results. It was also shown that the relationship with environmental factors such as diet and genetic predisposition play an important role in cancer development, including colorectal cancer (CRC).

Aim of the research:
To analyse the association of MTR variants with CRC in respect of dietary patterns and health conditions.

Material and methods:
The prevalence of MTR variants was determined in 191 patients with colorectal cancer and 93 healthy volunteers. The DNA was isolated from blood (MagCore II, RBC Bioscience). Genotypes and allele frequencies were determined in patients and controls using TaqMan SNP genotyping assays (ThermoFischer Scientifics).

Results:
There were no cases of MTR rs121913582, rs121913580, or rs121913578 mutations in CRC or controls. There is no correlation between CRC occurrence and MTR c.2756A>G genotype presence. We confirm that red meat consumption increases the risk of CRC. There was no statistically significant correlation between environmental factors and genetic variants.

Conclusions:
Red meat consumption greater than 50 g/day increase the risk of colorectal cancer by approximately 20%. There is no correlation between MTR variant and CRC risk as well as CRC localisation.

słowa kluczowe:

rak jelita grubego, spożycie czerwonego mięsa, syntetaza metioniny

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.